Csinos lightbox ablakok

 

Nincs igazán jó magyar kifejezés erre, vagy legalábbis én nem találtam, de talán azért is, mert az angol neve sem eléggé beszédes. Azt a módszert hívják lightboxnak, amilyet a WordPress szövegszerkesztője is használ, például amikor képet szúrsz be: az újonnan megnyíló ablak világos és éles marad, de hogy jobban elkülönüljön a háttértől, azt elsötétíti az eljárás. Ezt használják a képgaléria bővítmények is, de lehet ilyened egyszerűbben, és nemcsak képekhez.

Az egyik legismertebb és legáltalánosabban használt bővítmény erre a célra a Lightbox 2. Telepítése és bekapcsolása után a Beállítások menüpont alá költözik be, de sok mindent nem állíthatsz rajta: választhatsz négy színséma közül (ha kétségeid vannak, hagyd az alapértelmezetten, javasolja a megjegyzés); engedélyezheted a bővítménynek, hogy minden képlinkedet automatikusan megváltoztassa a szükséges módon (alapértelmezésben ez be van jelölve); és megkérheted, hogy a túl nagy képeket vágja megfelelő méretűre – de emellett ott van a figyelmeztetés, hogy okosabb a nagy képeket eleve kisebb méretben feltölteni, hogy takarékoskodjunk a sávszélességgel, azaz végeredményben a látogatóink idejével és türelmével.

Innentől kezdve (ha engedélyezted az automatikus linkmódosítást) a képekre kattitva a látogatók csinos lightbox ablakokban láthatják a képeket (eredeti méretben, ha a bejegyzésben kicsi volt):

 

A fenti eljárást tulajdonképpen nemcsak képekre, de videó-, animációs és hangfájlokra is használhatod, sőt: egy icipici html-kódolással bármely linkre! Azaz bármely link célja megjelenhet ilyen ablakban, ha a link kódjába beilleszted a rel="lightbox" részt.

Vannak persze más hasonló bővítmények is, például a Shadowbox JS, de a tudása nagyjából mindegyiknek ugyanennyi.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Csinos lightbox ablakok” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. A leírásod szerint mindent megcsináltam, mégsem működik a plugin. Hol kell engedélyeznem az automatikus linkmódosítást? A legújabb wp van fent.

    • A Lightbox saját menüpontjában állíthatod be, de alapból engedélyezve van. Sajnos így kívülről nem tudom, miért nem működik, de előfordul, hogy összeakad a sablonnal vagy egy másik pluginnal. Próbálgatni kell: kikapcsolni mindent, és ha úgy működik, akkor egyesével mindent bekapcsolni, amíg be nem következik a hibajelenség – és akkor tudod, hogy az volt a ludas, amelyiket épp most kapcsoltad vissza.

    • 1. Ne használj ekkora képeket, felesleges. 24″-os képernyőn nézem, és még így is kilógnak. 800 x 600 max, az bőven elég.

      2. Ne használj egyszerre többféle Lightbox plugint… Vagy legalább az egyiket ne lightbox, hanem mondjuk shutter effektre állítsd. Most láthatóan összeakad két dolog.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..