A bejegyzésszerkesztő trükkjei

A WordPress beépített bejegyzésszerkesztőjét legalább annyian utálják, mint amennyien – eltűrik… Igaz, ami igaz, ez egy gyenge láncszem, és a fejlesztők helyében sokunk ezt kezdené javítgatni legközelebb. Rajta van a kívánságlistán, szokták erre válaszolni Automattic-éknál, de egyelőre el kell fogadnunk azt, ami van. Mindenesetre érdemes egy kicsit jobban megismerkedni a szerkesztő lehetőségeivel, vagy eldönteni, vajon kiváltsd-e valamivel.

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne felejtsd el megjeleníteni a második ikonsort a szerkesztő tetején. Telepítés után, az első belépésnél ugyanis csak egy ikonsor látszik, a félkövér betűtől az utolsó ikonig, amely, ha fölé viszed az egeret, ezt írja ki: “További lehetőségek mutatás/elrejtés (Alt + Shift + Z)”. Kattints rá, ekkor megjelenik egy második ikonsor is, a “Bekezdés”-től a “Segítség”-ig. Később, amikor sablont választasz és bővítményeket telepítesz, ezek is gyakran beépítenek ikonokat az első sorba.

A második, amely zavart szokott okozni, a WordPressnek az az általános lehetősége, hogy szinte minden oldal tetején jobboldalon (a neved alatt) látható egy szürke “Képernyő beállításai” feliratú gomb. Erre kattintva “lehúzódik egy roló”, és ebben tudod pipálással kijelölni, mely dobozok látszódjanak az adott oldalon és melyek ne. Ha tehát valaki (mondjuk én) javasolja, hogy tegyél meg valamit a Vezérlőpult valamelyik oldalán, és Te nem látsz olyasmit, akkor nézd meg a “Képernyő beállításai”-ra kattintva, hátha az a gond, hogy az adott doboz nincs bepipálva.

A beépített bejegyzésszerkesztő egyik nagy előnye, hogy könnyen lehet vele szöveget szerkeszteni, a Wordben és máshol megszokott módon. Hátránya viszont, hogy a máshol megírt szövegeket formázási kóddal együtt hozza át, ezért ilyen esetben mindig használd a “Beszúrás Word-ből” vagy még inkább a “Beillesztés egyszerű szövegként” lehetőséget (alsó ikonsor, T illetve W betűvel jelzett ikon).

Nemrégiben találtam egy bővítményt, amely a hangzatos “Word, Excel és PowerPoint fájlok feltöltésének engedélyezése a Médiatárba” nevet viseli (http://wordpress.org/extend/plugins/allow-wordpowerpoint-file-uploads/), és ennek megörülve ki is próbáltam, mit tud – abban reménykedve, hogy például a Wordben szépen megszerkesztett doksit így majd be tudom másolni, és nem kell vele utólag vacakolnom. Sajnos a bővítmény semmi különöset nem csinál: feltöltve egy pps-t vagy egy xls-t a Médiatárba, azt valóban be lehet szúrni egy bejegyzésbe, de csak mint linket, és a linkre kattintva annyi történik, hogy az olvasó gépére letöltődik az adott fájl. Csakhogy ezt a WordPress eleve is tudja, így nem egészen értem, mi a bővítmény szerepe. (Ha csak nem csináltam valamit rosszul. Erre is van esély 🙂 )

Többéves tapasztalatom során rengeteg trükköt összegyűjtöttem, amelyek megkönnyítik számomra a WordPress beépített szövegszerkesztőjének használatát – és ezeket fogom megosztani a jövő heti online tréningen. Elmondom azt is, hogy miért nem javaslom más szövegszerkesztők használatát. A tréning második felében pedig a résztvevők kérdéseire válaszolok.

A bejegyzésszerkesztőről szóló online tréning tehát október 11-én, csütörtökön, délelőtt 10 órától 12 óráig lesz a WP-Suli webkonferencia-termében. A részvételi díj 5.000 Ft + ÁFA = 6.350 Ft. Ha érdekel a téma, de nem felel meg az időpont, akkor is nyugodtan jelentkezhetsz: a tréningről felvétel készül, így ezt bármikor megnézheted / meghallgathatod.

Az online tréningre ide kattintva tudsz jelentkezni.

Klubtagok, figyelem! Számotokra a tréning ingyenes, de részvételi szándékotokat jeleznetek kell a Nektek külön kiküldött levélben lévő jelentkezési linkre kattintva. Ha nem jelentkeztek, nem tudtok bejönni a terembe és nem kapjátok meg a felvételt sem!

Nem vagy még klubtag?! Akkor gyere és jelentkezz gyorsan! 🙂

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“A bejegyzésszerkesztő trükkjei” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Sziasztok! A kérdésem más jellegű: tudtok olyan WP contact form-ot, aminél lehetőség van file csatolásra is? Nagyon megköszönném a segítséget!
  Üdvözlettel: Valérie

  • Szia!
   Akár a Contact Form 7 is tudja. Úgy lehet új mezőt hozzáadni az űrlaphoz, hogy a szerkesztésénél jobboldalt a “Címke létrehozása” gombra kattintasz (rossz a fordítás, mezőt kellene írni címke helyett), és amikor legördül, akkor ott van a lehetőségek között a “Fájl feltöltése”. Kövesd az utasításokat.

  • Csak azokat, amelyekről készült felvétel (wp-suli .hu/tananyag/trening-felvetele/) – és erről sajnos nem készült, egy technikai hiba miatt.

 2. Szia!
  Most tanulom a worldpress használatát, a szövegszerkesztőben egyszerüen nem akarja a betüméretet növelni. Mindent kipróbáltam már minden féle módon beilleszteni a szöveget de nem tudok rájönni, hogy kell, hiába kattintok a kiemelésre nem aktiv????
  köszönöm szépen

  • Szia!
   A sablonok úgy vannak megírva, hogy minden oldal, bejegyzés egyformán nézzen ki. Ezért a különböző elemek stílusát előre megírják a style.css fájlban (amelyet a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban tudsz szerkeszteni). A bekezdés betűjénél nagyobb méreteket a kiemelések (h1, h2, h3, stb) adják meg. Tehát ha a bejegyzésszerkesztőben egy mondatnak nagyobb betűméretet szeretnél, akkor jelöld ki a nagyobbítandó szöveget, majd használd az alső ikonsorban bal oldalon a Bekezdés legördülő menüt – itt tudod kiválasztani a Kiemelés 1, Kiemelés 2, stb méreteket. (A Kiemelés 1-et ne használd, mert a címsor általában olyan, és SEO szempontból egy oldalon csak egy h1-nek szabad lennie.)

   • Üdv. Nekem olyan kérdésem van, hogyan tűntethetem el a Read More gombot a bejegyzéseknél. Az egész cikket szeretném látni, így csak összegzés van, csúnyán néz ki (nem sorkizárt) és a gomb mindig ott van.

   • Ez a sablontól függ. A leírásod alapján nem a “more” gombig mutatja a leadet, hanem egy bizonyos karakterszámig. Át kell írni az index fájlokat. Ha ehhez nem értesz, akkor inkább keress egy másik sablont, olyat, ahol tetszik, ahogy kiírja a bejegyzéseket.

    Ha olyan sablont választasz, amely a “more” gombig mutatja a tartalmat, akkor, ha nem teszel be “more” gombot, akkor az egész bejegyzés látszani fog. (Igaz, a végén akkor is ott lesz a gomb, csak már nem vezet további tartalomhoz. Ezt tehát megint csak programozással lehet kivenni.)

    Csak egy probléma van.

    A bejegyzéseket éppen azért jeleníti meg így a WP, mert azok nem oldalak. Ha azt akarod, hogy egy bizonyos tartalom ne így jelenjen meg, leaddel (betekintővel) és Tovább olvasom gombbal, hanem látszódjon rögtön az egész tartalma, akkor ne bejegyzést használj, hanem oldalt. Az pont erre való.

    Sok sikert!

 3. Szia!

  Tartalmi horgot szeretnék a bejegyzésbe tenni. Ha rákattintok felül egy képre, akkor ugorjon az oldal aljára a megrendelő lapra. Ezt meg lehet csinálni wp-ben?

  köszi, Vali

  • Szia!
   Meg lehet csinálni. A bejegyzésszerkesztőben válts át HTML nézetre. A megrendelő lap előtti sorba írd be azt, hogy (kacsacsőr nyit)a id="megrendeles"(kacsacsőr zár)(kacsacsőr nyit)/a(kacsacsőr zár), a képhez tartozó link pedig az legyen, hogy #megrendeles.
   (Bocs a kacsacsőrökért, de csak így lehet láthatóan kódot írni…)

 4. Egy olyan kérdésem lenne hogy ha létre szeretnék hozni egy wp contact 7 oldalt ahol igényfelmérést szeretnénk felvenni hogy mikor lenne jó a jelentkezőknek.

  Elképzelés: checkboxban “hétfőtől-szombatig” és alatta rádiógombbal csak azok a napok jelenjenek meg amiket kipipált és ilyen attribútumokkal: “délelőtt, délután vagy mindkettő”.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..