A bejegyzésszerkesztő trükkjei

A WordPress beépített bejegyzésszerkesztőjét legalább annyian utálják, mint amennyien – eltűrik… Igaz, ami igaz, ez egy gyenge láncszem, és a fejlesztők helyében sokunk ezt kezdené javítgatni legközelebb. Rajta van a kívánságlistán, szokták erre válaszolni Automattic-éknál, de egyelőre el kell fogadnunk azt, ami van. Mindenesetre érdemes egy kicsit jobban megismerkedni a szerkesztő lehetőségeivel, vagy eldönteni, vajon kiváltsd-e valamivel.

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne felejtsd el megjeleníteni a második ikonsort a szerkesztő tetején. Telepítés után, az első belépésnél ugyanis csak egy ikonsor látszik, a félkövér betűtől az utolsó ikonig, amely, ha fölé viszed az egeret, ezt írja ki: “További lehetőségek mutatás/elrejtés (Alt + Shift + Z)”. Kattints rá, ekkor megjelenik egy második ikonsor is, a “Bekezdés”-től a “Segítség”-ig. Később, amikor sablont választasz és bővítményeket telepítesz, ezek is gyakran beépítenek ikonokat az első sorba.

A második, amely zavart szokott okozni, a WordPressnek az az általános lehetősége, hogy szinte minden oldal tetején jobboldalon (a neved alatt) látható egy szürke “Képernyő beállításai” feliratú gomb. Erre kattintva “lehúzódik egy roló”, és ebben tudod pipálással kijelölni, mely dobozok látszódjanak az adott oldalon és melyek ne. Ha tehát valaki (mondjuk én) javasolja, hogy tegyél meg valamit a Vezérlőpult valamelyik oldalán, és Te nem látsz olyasmit, akkor nézd meg a “Képernyő beállításai”-ra kattintva, hátha az a gond, hogy az adott doboz nincs bepipálva.

A beépített bejegyzésszerkesztő egyik nagy előnye, hogy könnyen lehet vele szöveget szerkeszteni, a Wordben és máshol megszokott módon. Hátránya viszont, hogy a máshol megírt szövegeket formázási kóddal együtt hozza át, ezért ilyen esetben mindig használd a “Beszúrás Word-ből” vagy még inkább a “Beillesztés egyszerű szövegként” lehetőséget (alsó ikonsor, T illetve W betűvel jelzett ikon).

Nemrégiben találtam egy bővítményt, amely a hangzatos “Word, Excel és PowerPoint fájlok feltöltésének engedélyezése a Médiatárba” nevet viseli (http://wordpress.org/extend/plugins/allow-wordpowerpoint-file-uploads/), és ennek megörülve ki is próbáltam, mit tud – abban reménykedve, hogy például a Wordben szépen megszerkesztett doksit így majd be tudom másolni, és nem kell vele utólag vacakolnom. Sajnos a bővítmény semmi különöset nem csinál: feltöltve egy pps-t vagy egy xls-t a Médiatárba, azt valóban be lehet szúrni egy bejegyzésbe, de csak mint linket, és a linkre kattintva annyi történik, hogy az olvasó gépére letöltődik az adott fájl. Csakhogy ezt a WordPress eleve is tudja, így nem egészen értem, mi a bővítmény szerepe. (Ha csak nem csináltam valamit rosszul. Erre is van esély 🙂 )

Többéves tapasztalatom során rengeteg trükköt összegyűjtöttem, amelyek megkönnyítik számomra a WordPress beépített szövegszerkesztőjének használatát – és ezeket fogom megosztani a jövő heti online tréningen. Elmondom azt is, hogy miért nem javaslom más szövegszerkesztők használatát. A tréning második felében pedig a résztvevők kérdéseire válaszolok.

A bejegyzésszerkesztőről szóló online tréning tehát október 11-én, csütörtökön, délelőtt 10 órától 12 óráig lesz a WP-Suli webkonferencia-termében. A részvételi díj 5.000 Ft + ÁFA = 6.350 Ft. Ha érdekel a téma, de nem felel meg az időpont, akkor is nyugodtan jelentkezhetsz: a tréningről felvétel készül, így ezt bármikor megnézheted / meghallgathatod.

Az online tréningre ide kattintva tudsz jelentkezni.

Klubtagok, figyelem! Számotokra a tréning ingyenes, de részvételi szándékotokat jeleznetek kell a Nektek külön kiküldött levélben lévő jelentkezési linkre kattintva. Ha nem jelentkeztek, nem tudtok bejönni a terembe és nem kapjátok meg a felvételt sem!

Nem vagy még klubtag?! Akkor gyere és jelentkezz gyorsan! 🙂

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta